Geschiedenis

Tot de helft van de jaren zeventig van de vorige eeuw bestond er slechts één opleiding in de drankenbranche: de Slijtersvakopleiding. Het wijncertificaat dat hier onderdeel van was, gaf aan dat de gediplomeerde over een zekere wijnkennis beschikte. De wijnconsumptie, die ten tijde van de oprichting circa 6 liter wijn per hoofd van de bevolking per jaar was (waarvan 1/3 sherry), begon langzaam toe te nemen. Tegenwoordig is dit bijna verviervoudigd tot 22 liter, hetgeen parallel loopt met de almaar groeiende belangstelling voor wijnkennis. 

De Vinologenopleiding

In 1974 werd de Stichting Wijnacademie opgericht en een nieuwe, hogere wijnopleiding werd geïntroduceerd: de Vinologenopleiding. Vanaf dit moment konden serieuze slijters en wijnspecialisten hun wijnkennis en vaardigheden beter ontwikkelen en zo mogelijk afsluiten met een door de branche erkend diploma Vinoloog van de Wijnacademie. Dit werd al snel een succes en in de afgelopen decennia volgden vele duizenden kandidaten de opleiding, waarvan er meer dan 2.500 het examen met goed gevolg wisten af te leggen.

Omdat met de consumptiegroei ook het wijnaanbod enorm uitgebreid werd, moesten wijnexperts zich permanent bijscholen om bij te blijven. Want wie zichzelf Vinoloog noemt, wordt wel geacht te weten waarover hij/zij spreekt. Daarom is in 2003 het VinologenRegister in het leven geroepen. Net als bij andere registerberoepen moeten RegisterVinologen periodiek aantonen dat hun kennis en vaardigheden op peil zijn.

Inschrijving register verkort tot vijf jaar

Bij aanvang werd besloten een periode van tien jaar aan te houden. Het laatste jaar moesten RegisterVinologen een toets afleggen, in de vorm van een verkort theoretisch examen en een proefvaardigheidsexamen. Afgelopen jaren is er veel onderzoek geweest naar de functionaliteit van het register, hetgeen geleid heeft tot diverse aanbevelingen. Omdat het niet toereikend bleek kandidaten tien jaar na hun examen te toetsten op actuele kennis, is besloten dit examen te vervangen door Permanente Educatie. Kandidaten moeten voortaan aan het einde van de registerperiode over voldoende punten beschikken (zie reglement). Tevens is de periode dat men in het register staat, verkort tot vijf jaar.

In de beginjaren van de Vinologenopleiding bestond het lesmateriaal uit een nog geen 200 pagina’s, waarin eigenlijk alleen over Franse wijn werd gesproken. Vier hoofdstukken waren gewijd aan de overige voornamelijk Europese wijnlanden (waarbij het vooral ging om sherry en port). Begin jaren tachtig werd het lesmateriaal uitgebreid met een tweede boek. Dit had tot gevolg dat er ook een uitbreiding moest komen in lessen, waaronder een les over Midden- en Oost- Europa en een over de Nieuwe Wereld. Halverwege de jaren negentig kwam boek drie uit. Tien jaar later waren er vier boeken. In 2010 werden ook de lessen uitgebreid, met o.a. de eerste les in de wijngaard. Ook de lessen werden weer omgegooid. Frankrijk ging terug naar vier lessen (dat waren er ooit twaalf), Italië kreeg voortaan twee hele lessen en het onderwerp wijnbouw en wijnbereiding (inclusief biologische wijnbereiding) kwam erbij. Sinds 2017 wordt er in de lessen weer aandacht besteed aan Centraal- en Oost-Europa. Ook is er een nieuwe les bij gekomen over inkopen en selecteren.

Op de hoogte zijn van de actuele situatie

In 2018 is er eigenlijk al een vijfde boek geïntroduceerd, in de vorm van de Wijnatlas van Johnson/Robinson. Intussen wordt er achter de schermen druk gewerkt aan een eigen kaartenboek en aan de update van het hoofdstuk 'Druivenrassen'. De hoofdstukken Griekenland en Portugal zijn inmiddels volledig herschreven, net als het hoofdstuk Oostenrijk, waarin de nieuwe wetgeving omtrent Sekt en Ausbruch en nieuwe namen van wijngebieden verwerkt zijn. In de toekomst worden er wellicht hoofdstukken over wijnbouw in Nederland, China en India aan toegevoegd. Wie weet? En daar gaat het om: een RegisterVinoloog wordt geacht op de hoogte te zijn van de actuele situatie.

Permanente Educatiepunten

Bij het nieuwe systeem kunnen RegisterVinologen vanaf het moment dat ze geslaagd zijn, hun kennis en vaardigheden bijhouden. Hiervoor ontvangen zij Permanente Educatiepunten, die in plaats komen van een toets. Steeds als er lesstof uitgebreid wordt of wijzigt, kunnen RegisterVinologen dit via deze website volgen. Dankzij de kwalitatieve verbeteringen kunnen nieuwe generaties RegisterVinologen nog meer garant staan voor hun vakmanschap.

Met ingang van 1 januari 2018 zijn de nieuwe regels van kracht.

Adres

Gooimeer 4-15
1411 DC Naarden

Contact

Beheerder Register: Secretariaat
Tel: 088 800 9777
E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.